Procesorul laptopului şi probleme frecvente la procesoare
Pe scurt, puterea procesorului este direct proporțională cu suma de bani pe care o veți cheltui pe acesta. Viața unui procesor se prelungește simțitor atunci când îl curățați periodic. Vă rugăm consultați pagina ”Curățare laptop” pentru mai multe informații.
Ce este un procesor?
„Procesorul încorporează funcțiile unității centrale de prelucrare a informației (UCP sau în engleză: CPU) a unui calculator sau a unui sistem electronic structurat funcțional (care coordonează sistemul) și care, fizic, se prezintă sub forma unui circuit electronic integrat (IC) cunoscut și sub numele de cip electronic. Reprezintă forma structurală cea mai complexă pe care o pot avea circuitele integrate.
Procesorul asigură procesarea instrucțiunilor și datelor, atât a celora din sistemul de operare al sistemului, cât și a celora din aplicația utilizatorului, și anume le interpretează, prelucrează și controlează, execută sau supervizează transferurile de informații și controlează activitatea generală a celorlalte componente care alcătuiesc un sistem de calcul.”
Procesorul este una din principalele componente dintr-un laptop. Acestea sunt fabricate în cea mai mare parte de către Intel și AMD, cu siguranță sunt și alți producători de procesoare, dar procesoarele făcute de acești doi producători sunt cele mai folosite și cele mai populare.
Procesorul este conectat în laptop pe placa de bază, cu ajutorul unui slot care este cunoscut sub numele de socketul procesorului și este o componentă foarte importantă. Acesta procesează date și comenzi, primește și trimite informații codate în limbaj binar prin impulsuri electrice și este responsabil pentru viteza de reacție a calculatorului dumneavoastră.
În ceea ce privește alegerea unui procesor (din punctul nostru de vedere) recomandăm procesoare Intel. Acestea s-au demonstrat a fi mai fiabile, se ”prăjesc” mai greu față de procesoarele AMD. Adesea procesoarele AMD necesită un sistem de răcire foarte performant, iar utilizatorii sunt nevoiți să folosească sisteme de răcire adiționale (ventilatoare externe), pentru a veni în ajutorul sistemului de răcire.
Termeni tehnici procesoare:
- Socket: numit și slot, se află pe placa de bază, și asigură compatibilitatea dintre cele 2 componente.
- FSB (Front Side Bus): realizează comunicarea dintre procesor și placa de bază, și este responsabil de rapiditatea cu care interacționează cu placa de bază și cu celelalte componente.
- Frecvența de lucru (de tact) a procesorului arată capacitatea sa de prelucrare a datelor. Se măsoară în megahertz (MHz), însă în zilele noastre aceste frecvențe au fost multiplicate și veți întâlni valori exprimate în gigahertz (GHz).
- Cooler: este destinat modelului de procesor și împiedică supraîncălzirea procesorului (mai ales la procesoarele perfomante)
- Compatibilitatea cu memoria RAM: capacitatea de memorie RAM trebuie să fie suficientă și pe măsura procesorului. Dacă doriți să înlocuiți memoria RAM și să o măriți, puteți apela la noi. Accesați pagina ”Înlocuire componente laptop” pentru mai multe informații.
- Cache Memory: Memoria cache este și ea importantă. Din păcate alegerea ei nu se poate face separat de restul elementelor. Cu cât mai rapid și mai scump este un procesor, cu atât mai multă memorie cache va deține.
Tipuri de procesoare:
- Single Core – Procesor cu un singur nucleu
- Dual Core – Procesor cu doua nuclee
- Triple Core – Procesor cu trei nuclee
- Quad Core – Procesoare cu patru nuclee
- Octa Core – Procesoare cu opt nuclee
Procesoarele sunt ultimele componente din laptop care se pot strica de obicei. Acestea se ard cel mai greu, dar asta nu înseamnă că nu se pot strica. Unele procesoare se pot arde și la o lună de la cumpărarea laptopului. La service-ul nostru oferim și înlocuire componente laptop.
Probleme frecvente apărute la procesoare:
Procesoarele se pot ”prăji” (arde). Simptomele arderii procesorului sau când acesta nu mai funcționează în parametri normali:
- Laptopul dumneavoastră nu mai arată imagini;
- Se oprește când îl porniți;
- Se oprește în sarcină (în timpul funcționării);
- Coolerul (ventilatorul) este turat la maxim și nu încetinește;
- Alte semne particulare.
Articole recente din blogul nostru:
Citiți dacă aveți un laptop de top peste care au trecut anii
Dețineți un laptop care a costat mult în anul în care l-ați cumpărat, făcând atunci parte din categoria premium sau fiind vârf de gamă? Vă gândiți dacă să căutați un service de laptopuri?
Reparații laptop: Aflați tot ce trebuie să știți despre ele
Luați-vă de aici toate informațiile referitoare la reparații laptop. De ce?, Când?, Ce?, Unde? și alte întrebări asemănătoare. Noi, ca centru de reparații laptop București, vă stăm la dispoziție.
Laptopul preferat este cel care funcționează bine
Preferințele dumneavoastră în materie de laptopuri trebuie să întâlnească în 100% din cazuri oferta de laptopuri la cel mai bun raport calitate/preț. Ideal e ca inclusiv preferințele în materie de service laptop pe care le aveți să corespundă cu oferta centrelor de service și cu maniera de lucru a acestor