Ce laptop să cumpăr? Sfaturi utile pentru achiziționarea unui laptop NOU
Credeți că a venit momentul să vă cumpărați un laptop, dar nu știți ce laptop este mai bun, sunteți derutat(ă) de ofertele, de promoțiile foarte variate ce se găsesc în magazine? Atunci ați ajuns unde trebuie, prin acest articol sperăm să vă venim în ajutor.
Primul lucru ce trebuie să îl faceți este să vă întrebați și să stabiliți la ce veți folosi laptopul. Abia acum putem analiza ofertele disponibile în funcție de specificațiile tehnice corespunzătoare necesităților dumneavoastră (design și informațiile importante pe care le puteți afla din review-urile altor utilizatori).
Precizăm de la bun început că în acest articol ne vom referi doar la laptopurile cu diagonală de cel puțin 14 inch, al căror principal scop este utilizarea pe post de desktop replacement, dar care la nevoie pot fi folosite ocazional și în deplasări. Dacă nu sunteți interesat(ă) de astfel de laptopuri, vă recomandăm să citiți articolul despre alegerea unui laptop portabil, iar dacă bugetul dumneavoastră este prea mic pentru a achiziționa un laptop nou vă puteți îndrepta atenția și spre piața de laptopuri second-hand. Să revenim însă la criteriile pe care trebuie să le luați în calcul la achiziționarea unui laptop nou.
Diagonala display-ului (ecranului)
Indiferent de diagonala ecranului, trebuie să fiți atent(ă) la performanțele acestuia. Cea mai comună rezoluție este în continuare 1366×768 pixeli, însă există numeroase modele care oferă rezoluție 1600×900 pixeli, la prețuri decente. În schimb, rezoluția Full HD 1920×1080 pixeli o veți regăsi în special la laptopurile de minim 3.500 lei. De asemenea, nu uitați alte aspecte importante ale ecranului, cum ar fi unghiurile de vizualizare – pentru a folosi notebook-ul în cât mai multe poziții, luminozitatea – pentru a ști dacă va fi ușor de folosit și în aer liber, sau contrastul – care determină și calitatea culorilor afișate. Cel mai bine este să testați un laptop înainte de achiziție pentru a nu avea surprize neplăcute din aceste puncte de vedere. Odată cu Windows 8, au apărut pe piață și laptopuri cu ecran touchscreen, însă acestea sunt destul de dificil de utilizat în acest mod pentru că trebuie să stați permanent cu mâna întinsă pe display. Prin urmare, existența sau nu a touchscreen-ului nu ar trebui să vă influențeze decizia finală.
Display cu diagonala de 14.1 inch – 15.6 inch
Fără îndoială, laptopurile cu diagonala de 15.6 inch reprezintă cea mai veche clasă de portabile și, implicit, se bucură de o ofertă foarte generoasă, mai ales că asigură pentru producători un spațiu optim pentru amplasarea componentelor hardware și a sistemelor de răcire. În plus, există și laptopuri cu diagonala de 14.1 inch, care se încadrează practic între ultra-portabilele de 13.3 inch și notebook-urile clasice de 15.6 inch. Un astfel de laptop este potrivit pentru dumneavoastră dacă aveți nevoie de un computer pe care să îl folosiți preponderent acasă, dar pe care – la nevoie – să îl puteți transporta cu tine cu destulă ușurință. De regulă, astfel de laptopuri reprezintă compromisul ideal între un ultraportabil și un desktop replacement.
Display cu diagonala de peste 16 inch
Laptopurile cu diagonala de 16 inch și peste sunt privite ca desktop replacement. Acest segment vi se potrivește în cazul în care vreți să scăpați de calculatorul desktop (unitate centrală + monitor și accesorii) și de numeroasele cabluri de pe birou în favoarea unui laptop care ocupă mult mai puțin spațiu și face mai puțin zgomot. Avantajul este că puteți opta inclusiv pentru componente puternice de ultimă generație, deci nu trebuie să faceți rabat la performanță. Totuși, alegeți cu mare atenție deoarece un astfel de laptop cântărește peste 3 kg și nu este deloc practic să îl folosiți ca laptop portabil.
Un laptop cu diagonala de 17.3 inch este un desktop replacement veritabil.
Dotări tehnice
Dacă la calculatoare aveți posibilitatea să alegeți fiecare componentă în parte, când vine vorba despre laptopuri trebuie să îl alegeți pe cel cu configurația cea mai potrivită și cea mai apropiată de nevoile dumneavoastră. Placa de bază, esențială pentru desktop, rămâne și aici importantă, însă principala alegere pe care trebuie să o faceți se referă la procesor și placă video.
Procesorul
Astfel, dacă aveți un buget mic și sunteți în căutarea unui calculator pe care să îl folosiți preponderent pentru browsing, muzică, filme și programe de tip Office, un procesor dual-core din gamele Intel Celeron și Intel Pentium reprezintă una dintre cele mai bune soluții. Totuși, în funcție de buget, puteți alege și familia de procesoare Intel Core, ajunsă în prezent la a patra generație, cunoscută și sub numele de cod Intel Haswell. Pe piață există în continuare procesoarele din generația anterioară Intel Ivy Bridge. Aici, procesoarele dual-core Intel Core i3 sunt destinate utilizatorilor mai puțin pretențioși, în timp ce procesoarele dual-core și quad-core din gama Intel Core i5 pot fi folosite și pentru jocuri mai pretențioase. Procesoarele Intel Core i7, disponibile numai în variante quad-core, sunt destinate laptopurilor de top și au prețuri pe măsură.
DE REȚINUT: Componentele hardware determină în mare măsură performanțele laptopului.
Placa video
Toate procesoarele Intel Ivy Bridge și Intel Haswell beneficiază de plăci video integrate, în special cele disponibile pe ultima generație sunt suficient de puternice pentru unele jocuri mai vechi. Totuși, dacă doriți să vă jucați titluri recente cu un nivel de detaliu cât mai ridicat, este important să alegeți un laptop cu placa video dedicată. Din fericire, oferta este mult mai generoasă aici, atât din partea celor de la AMD prin modele precum: AMD Radeon HD 7670M, AMD Radeon 8730M sau AMD Radeon 7650M, cât și din partea Nvidia, care propune modele precum: Nvidia GeForce GT 750M, Nvidia GeForce GT 735M sau Nvidia GeForce GT 635M.
Memoria RAM și HDD
Restul alegerilor sunt mult mai simple: pentru a nu avea surprize neplăcute, alegeți un laptop cu memorie de minim 4 GB RAM, deși nu este o idee rea să mergeți pe o variantă cu 8 GB RAM, mai ales că prețul memoriei RAM este relativ scăzut în zilele noastre. Un avantaj aici este că cele mai multe laptopuri permit upgradarea ușoară a memoriei. HDD-ul ar trebui să aibă minim 500 GB, însă există și modele cu 1 TB. Sigur, dacă vă permite bugetul puteți încerca și SSD-urile măcar pentru partiția cu sistemul de operare, însă acestea au capacități reduse și sunt semnificativ mai scumpe. În prezent, toate laptopurile au tehnologii Wi-Fi și Bluetooth integrate, iar multe dispun și de porturi USB 3.0 și HDMI.
Memoria RAM joacă un rol important pentru buna funcționare a laptopului.
Autonomia
Autonomia unui laptop de tip desktop replacement variază semnificativ, în funcție de dotările tehnice și de modul în care utilizați portabilul. Rareori veți găsi modele care să reziste fără curent electric mai mult de patru ore. De regulă, astfel de performanțe sunt atinse de laptopurile cu procesoare și cu consum scăzut de energie, iar o autonomie mai mare de o oră poate fi considerată o performanță. Totuși, dacă utilizați notebookul pe post de desktop replacement acest aspect este aproape irelevant, întrucât puteți sta cu el în priză fără să utilizați acumulatorul din dotare.
Construcția și designul
Am lăsat la final acest capitol, întrucât aici domină subiectivismul. Fiecare dintre noi are un design de laptop preferat, însă chiar și în acest caz trebuie să fiți atent(ă) la micile detalii care contează: verificați din ce material este realizată carcasa, ce tip de display are laptopul, dacă amprentele și praful se depun foarte ușor, cât de bune sunt tastatura și trackpadul (atât din punct de vedere al configurației și a amplasării, cât și a confortului de utilizare). De asemenea, încercați să aflați cât de mult se încinge laptopul dacă îl utilizați timp îndelungat, unde există ventilatoare și cât de bine sunt poziționate porturile, asta pentru că există laptopuri cu două porturi USB atât de bine înghesuite, încât nu le puteți folosi pe ambele simultan. Întrucât laptopul este un produs relativ scump, faceți tot posibilul să cunoașteți cât mai multe detalii despre aceste aspecte înainte de achiziționare. DE REȚINUT: Este important ca laptopul să primească bile albe la capitolul design și construcție.
Sistemul de operare
Un laptop care vine preinstalat cu un sistem de operare Windows este implicit mai scump cu câteva sute de lei din cauza costurilor de licențiere. De aceea, în special dacă aveți deja licență de Windows, vă recomandăm să achiziționați un laptop cu sistem de operare Linux, pe care îl veți înlocui ulterior cu cel pe care îl dețineți. În acest fel vă asigurați că scăpați și de numeroase programe software inutile pe care producătorii le pre-instalează pe laptopurile care vin cu Windows din fabrică. Dacă vreți un laptop cu Windows, aveți de ales între Windows 7, unul dintre cele mai bune sisteme de operare realizate de Microsoft, și noul Windows 8, care a generat numeroase controverse din cauza noii interfețe și a posibilității de a-l utiliza pe ecrane touchscreen. Dacă nu v-ați adaptat la Windows 8, nu are rost să cumpărați un laptop cu acest sistem de operare, pentru a evita bătăile de cap și neplăcerile.
Concluzii
Acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le luați în calcul la achiziționarea unui laptop și sperăm că sunt suficient de clare pentru a vă ajuta să alegeți ușor notebook-ul pe care doriți să îl cumpărați. Nu ne rămâne altceva de făcut decât să vă dorim să faceți alegerea inspirată și potrivită nevoilor dumneavoastră.
Așteptăm comentariile dumneavoastră cu privire la cele mai importante criterii pe care trebuie să le luăm în calcul la achiziționarea unui laptop.
Articole recente din blogul nostru:
Citiți dacă aveți un laptop de top peste care au trecut anii
Dețineți un laptop care a costat mult în anul în care l-ați cumpărat, făcând atunci parte din categoria premium sau fiind vârf de gamă? Vă gândiți dacă să căutați un service de laptopuri?
Reparații laptop: Aflați tot ce trebuie să știți despre ele
Luați-vă de aici toate informațiile referitoare la reparații laptop. De ce?, Când?, Ce?, Unde? și alte întrebări asemănătoare. Noi, ca centru de reparații laptop București, vă stăm la dispoziție.
Laptopul preferat este cel care funcționează bine
Preferințele dumneavoastră în materie de laptopuri trebuie să întâlnească în 100% din cazuri oferta de laptopuri la cel mai bun raport calitate/preț. Ideal e ca inclusiv preferințele în materie de service laptop pe care le aveți să corespundă cu oferta centrelor de service și cu maniera de lucru a acestor