Calea Călărași 34
București

}

Luni-Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: închis

Sfaturi pentru a preveni supraîncălzirea laptopului și recomandări

by feb. 13, 2015Sfaturi service

Curățare laptop service înainte-după.

Curățare profesională laptop.

Principala problemă a unui laptop este supraîncălzirea acestuia. Acest fenomen apare în timpul funcționării, mai ales atunci când laptopul utilizează multe resurse. Toate acestea în combinație cu praful și scamele acumulate în timp pe componente și în interiorul sistemului de răcire, pot duce la defectarea acestuia permanent.

 

Cauza principală a acumulării prafului pe componentele laptopului este chiar sistemul de răcire al acestuia, care prin ventilație atrage praful și îl depozitează în interiorul său, pe palete, pe radiator și pe alte componente.

Cum putem afla dacă laptopul de supraîncălzește?

Este important să aduceți în service laptopul dumneavoastră pentru curățare o dată la 6 luni, pentru a fi curățat de praf. Astfel veți preîntâmpina probleme și complicații ulterioare la laptopul dumneavoastră. Citiți mai multe în pagina noastră ”Curățare laptop profesională”.

Presupunând că nu sunt încă probleme la sistemul de răcire și supraîncălzirea este strict din depunerea prafului pe elemente, simptome cele mai frecvente sunt:

  • Se încălzește carcasa laptopului, mail ales în zona sistemului de răcire;
  • Viteza laptopului scade considerabil;
  • Există momente dese în care laptopul de blochează.

Dacă nu apelați periodic la servicii profesionale de curățare laptop, simptomele și starea de ”sănătate” a laptopului se agravează. Pot duce până la defectarea plăcii de bază și a componentelor ce au nevoie de răcire. Vă menționăm cele mai frecvente simptome:

  • Din zona ventilatorului de răcire încep să se audă sunete, semn că acesta începe să fie din ce în ce mai puțin eficient, începe să se degradeze și sunetele vor continua până la defectarea definitivă a acestuia;
  • Apar probleme pe display, placa video nu mai este răcită corespunzător și apar valuri sau linii după caz. Dar cel mai des ne dăm seama când vedem un film sau jucăm un joc, operațiuni care solicită foarte tare placa video;
  • În anumite condiții poate conduce la stricarea mufelor USB;
  • Cea mai cunoscută problema este că laptopul se oprește singur sau se restartează aparent fără motiv. În timp se va deteriora sursa de alimentare.

Recomandări pentru prevenirea celor enunțate mai sus

Adeseori la supraîncălzirea laptopului se recomandă achiziționarea unui cooler extern. Tehnicienii noștri recomandă această achiziție numai în cazuri excepționale. Dacă folosiți un cooler extern și laptopul tot se încălzește, acesta trebuie curățat numaidecât.

Puteți întreține chiar și dumneavoastră ventilatoarele externe curate, prin aspirare curățată, însă periodic procesul are nevoie de înlocuire pastă termoconductoare (se degradează de la sine în timp).

Dacă o curățare a laptopului vi se pare scumpă, gândiți-vă cât costă să înlocuiți o placă de bază defectă din cauză că nu ați curățat laptopul de ceva vreme.

Sunt situații când supraîncălzirea laptopului nu este critică pe o perioadă de timp îndelungată și apare doar în timpul sarcinilor puternice. Atunci se pot luate măsuri pentru o răcire mai puternică a laptopului, cum ar fi:

  • Asigurați-vă că nu folosiți laptopul pe suprafețe moi, scămoșate, pline de praf;
  • Folosind laptopul pe pat, pe canapea, pe covor sau pe mochetă, fără o suprafață dură pe care să fie așezat – va duce la blocarea căilor de ventilație;
  • Achiziționați un suport special sau o masă pentru laptop cu răcire activă;
  • Utilizați grafica încorporată. În cazul în care laptopul oferă posibilitatea de a comuta între placa grafică integrată și cea dedicată, utilizați placa grafică dedicată cât mai puțin posibil. Folosind grafica integrată veți reduce semnificativ temperatura procesorului.

Sfaturile de mai sus vă vor fi utile în cazul în care curățați periodic laptopul și acesta continuă să se încălzească.

Am întâlnit cazuri în care ne-a fost adus laptopul în bucăți. A fost desfăcut cu intenția da curăța sistemele de răcire și de a înlocui pasta termoconductoare, însă nu a putut fi montat la loc, s-au stricat conexiuni ale firelor, s-a fisurat carcasa. În concluzie, vă recomandăm să lăsați pe mâna tehnicienilor noștri laptopul la curățare profesională. Vom face o curățare a laptopului dumneavoastră chiar și pe loc, în funcție de complexitatea modelului.

 

Articole recente din blogul nostru: