Calea Călărași 34
București

}

Luni-Vineri: 10:00 - 18:00
Sâmbătă: închis

Bateria laptopului, formatarea bateriei și sfaturi de întreţinere

by feb. 18, 2015Sfaturi service

Bateria (acumulatorul) laptopului se găsește, de obicei, în partea din spate a acestuia. Unele laptopuri pot avea bateria poziționată în alt loc. Bateriile laptopurilor se regăsesc în diverse forme și mărimi, pot fi dreptunghiulare sau pătrate – în funcție de producătorul laptopului. Bateriile nu pot fi schimbate de la un model de laptop la altul, acest lucru se poate face doar când laptopurile sunt din același model.

Vă prezentăm în continuare careva sfaturi de întreținere a bateriilor de laptop pe Litiu (sunt bateriile cel mai des folosite și în același timp cu cele mai multe probleme).

Sperăm că sfaturile de mai jos să fie utile pentru dumneavoastră și durata de viață a bateriei să fie una cât mai îndelungată.

De reținut: Bateria laptopului (fie aceasta de Litiu sau Li-ion) este un produs consumabil, a cărui durată de viață va scădea în timp. Acest lucru se întâmplă uneori mai lent, alteori mai rapid, dar fiți sigur(ă) că pe zi ce trece bateria se deteriorează. O îngrijire necorespunzătoare îi micșorează durata de viață simțitor.

Formatarea bateriei laptopului la achiziţie:

  • Se încarcă bateria laptopului până la 100%;
  • Se folosește laptopul pe baterie până la descărcarea completă a acesteia;
  • Se încarcă bateria la capacitate maximă (100%).

Acest proces de formatare a bateriei în momentul în care cumpărați un laptop imprimă în „memoria” acesteia exact câtă sarcina electrică poate să țină.

Când încărcăm bateria laptopului?

Nu vă temeți, nu este necesar că consumați toată energia din baterie pentru a o putea reîncărca, însă este necesar să vă asigurați că o încărcați complet și nu îi întrerupeți procesul de încărcare. Asigurați-vă că este încărcată 100% înainte de a scoate cablul de alimentare.

Bateria laptopului trebuie utilizată?

Dacă aveți obiceiul să țineți tot timpul laptop-ul în priză, iar bateria nu mai trece prin procesul de încărcare-descărcare, bateria se uzează și prin nefolosire. Același lucru se întâmplă și dacă scoateți bateria și o puneți deoparte. Bateria laptopului necesită o „formatare” periodică, iar noi o recomandăm o dată pe lună.

Ciclurile de încărcare – descărcare a bateriei:

Bateriile au un anumit număr de cicluri (încărcare – descărcare) și fiecare baterie are propriul său număr optim în care funcționează normal. În general, acest număr este de câteva sute, însă sunt și erori de fabricare, iar bateriile pot funcționa un număr mai mic sau mai mare de procese încărcare – descărcare.

De reținut: De fiecare dată când laptopul este conectat la priză, cu bateria montată, se consideră că faceți un ciclu de încărcare pentru baterie.

Păstrarea bateriei pe termen lung:

Dacă intenționați să nu folosiți laptopul pentru o perioadă îndelungată, este recomandat să scoateți bateria (nu înainte de a vă asigura că acesta este încărcată aproximativ 50%), apoi puteți depozita bateria într-un loc uscat unde temperatura este 20-22 de grade Celsius. Depozitarea bateriei descărcată complet poate duce la o imposibilitate de încărcare, aceasta intrând într-o stare de descărcare foarte profundă. Punerea bateriei la păstrat încărcată 100% îi reduce capacitatea de încărcare.

 

 

Articole recente din blogul nostru: